Tips om vochtige muren in de keuken tegen te gaan

Geplaatst door

Vocht kan overal in het huis ontstaan. Dit is altijd vervelend, maar des te meer wanneer het vocht slaat op de muren van de keuken. Dit is immers de plek waar je jouw maaltijden prepareert, en op deze locatie wil je nooit last hebben van onhygiënische zaken zoals een vochtige muur. Gelukkig zijn er manieren om vochtige muren in de keuken tegen te gaan. Vochtweg.nl gaf ons vier tips om te voorkomen dat dit probleem in jouw keuken kan ontstaan.

1. Een goede ventilatie is essentieel

De keuken is de locatie waar je kookt. Tijdens het koken kunnen dampen ontstaan. Wanneer de ventilatie niet optimaal is, kunnen deze dampen niet weg geraken. Vervolgens veranderen de dampen in condensatievocht, welke op de muren zal slaan. Hierdoor kunnen uiteindelijke vieze, onhygiënische plekken ontstaan. Een goed functionerende ventilatie voorkomt dit probleem.

2. Let op de buitenmuren

Wanneer je keuken gelegen is aan een buitenmuur brengt dit zo zijn eigen risico’s met zich mee. Water kan naar binnen sijpelen wanneer gevelstenen verouderd zijn of het voegwerk beschadigd is geraakt. Check dit, en bezet eventueel de buitenmuren opnieuw wanneer de stenen of het voegwerk niet toereikend is. Dit kan ook het vochtprobleem oplossen.

3. Check de leidingen

Vocht in de muren kan tevens ontstaan dankzij lekkende leidingen of afvoerbuizen. Immers bevinden dit soort leidingen zich ook in de keuken, en kunnen deze een negatief effect hebben op de keukenmuren wanneer ze lekken. Controleer daarom de leidingen, en laat ze behandelen als ze voor problemen zorgen.

4. Grondvocht

Wanneer de muren van de keuken laag op het oppervlak vochtig zijn, heb je waarschijnlijk te maken met grondvocht. Dit optrekkende vocht ontstaat meestal bij funderingen die verouderd zijn. Het grondwater kan niet meer goed weg, waardoor het geabsorbeerd wordt door de keukenmuren. Laat daarom vooraf goed het fundament van je woning controleren, zodat je nooit last zal krijgen van optrekkend vocht in de muren van je keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *