Elektrische apparaten. De keuken staat er vol mee. Een duurzaam elektrisch apparaat is goed voor het milieu en je portemonnee. Want hoe zuiniger, hoe lager het energie- of waterverbruik. Maar hoe jij met de apparaten omgaat bepaalt ook hoe hoog de energie- en waterrekening aan het einde van het jaar is.

Ontdek hoe je 2 grootverbruikers in de keuken; de koelkast en vaatwasser, duurzaam gebruikt.

Een zuinige koelkast

De koelkast staat altijd aan. Daarom is het belangrijk dat je een duurzaam model in huis hebt. Eentje met een laag energieverbruik. Hoe ouder de koelkast hoe groter de kans dat deze niet heel spaarzaam met energie omgaat. Een “zuinige” koelkast van zo’n 8 – 10 jaar oud verbruikt gemiddeld zo’n 330-350 KwH per jaar. Koelkasten van nu verbruiken gemiddeld zo’n 150 KwH per jaar. Dit scheelt meer dan de helft aan stroom! En dat zie jij terug in de kosten. Is je koelkast toe aan vervanging omdat hij kapot is of omdat je toch een duurzamer model wilt, maar komt het financieel even niet uit? Dan kun je een duurzame koelkast huren. Zo heb je niet de hoge aanschafkosten en kun je wel snel duurzaam koelen.

De koelkasttemperatuur

Zet de temperatuur van de koelkast op 4 °C. Dit is een prima klimaat om voedsel goed te houden en bacteriën groeien nauwelijks bij deze stand. Zet je de koelkast kouder, dan kost dit meer energie. En dat is eigenlijk niet nodig. 

De temperatuur buiten de koelkast heeft invloed op de temperatuur in de koelkast. Het is daarom slim om de koelkast niet direct naast de oven of een andere warmtebron zoals de vaatwasser te plaatsen. De warme lucht van deze apparaten zorgt ervoor dat de koelkast extra energie nodig heeft om weer op temperatuur te komen. En pas de temperatuur van de koelkast aan op de buitentemperatuur. Als het heel warm is in de zomer is het slim om de koelkast op 5 °C of 6 °C te zetten. Zet de temperatuur op 3 °C of 2 °C in de winter als het heel koud is.

Sluit de deur

Laat de deur van de koelkast niet langer dan 2 minuten openstaan. Zoals hierboven omschreven heeft de buitentemperatuur invloed op de binnentemperatuur van de koelkast. Als de koelkastdeur lang openstaat moet de koelkast extra hard werken om het ideale klimaat weer te bereiken. En dit kost extra veel energie.

Laat restjes afkoelen

Heb je eten over? Bewaar het in de koelkast! Minder voedselverspilling en handig, want je hoeft de volgende dag minder of zelfs niet te koken. Laat de restjes wel helemaal afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Warm voedsel zorgt er ook voor dat de koelkast extra hard moet werken om de temperatuur ervan omlaag te krijgen. Onnodige energieverspilling!

Koelkast schoonmaken

Maak de deurrubbers van de koelkast regelmatig schoon. Heb je een koel-vriescombinatie? Vergeet de rubbers van de vriezerdeur niet. Als de rubbers vies zijn is de kans groot dat de deur niet goed meer sluit. Ook moet je het vriesvak regelmatig ontdooien. Ijsvorming in de vriezer en koelkast ontstaat door het temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Hier is weinig aan te doen, want ja die deur moet toch regelmatig open. Het is wel belangrijk deze ijslagen weg te halen omdat de koelkast en vriezer hierdoor meer energie verbruiken.

Een volle vaatwasser

Hoe voller de vaatwasser hoe zuiniger. Je bespaart al snel zo’n 15% aan stroom als de vaatwasser vol is. Door veel rondes te draaien met een halfvolle vaatwasser ben je niet alleen meer aan energie en water kwijt, het zorgt er ook voor dat jij 2 of 3 keer zo vaak aan het in- en uitladen bent. Zonde van de energie en de tijd!

Gebruik de eco-stand

Het meest duurzame is om een volle vaatwasser op de eco-stand te laten draaien. Je bespaart hiermee zo’n 30% aan stroom en 25% aan water als je het vergelijkt met het standaardprogramma. Best wel wat en dus zeker de “moeite” waard. Want die moeite is gewoon op een ander knopje drukken.

Een duurzame vaatwasser

Een duurzame vaatwasser gaat slim met energie en water om. Daarom is het slim om, als je op zoek gaat naar een vaatwasser, een zo duurzaam mogelijk model te kopen. Moderne vaatwassers hebben bovendien allerlei innovatieve eigenschappen die jouw leven makkelijker én de natuur een handje helpen. Zeoliet techniek bijvoorbeeld. Zeowat? Zeoliet of Zeolith is een mineraal dat vocht opneemt en warmte geeft. Er zijn vaatwassers die via deze techniek drogen. Wordt de vaat dan wel goed droog? Zeker. Zelfs plastic! Milieuvriendelijk? Ook dat. Want vaatwassers met Zeolith techniek verbruiken tot wel 30% minder energie dan andere vaatwassers met een duurzaam energielabel. Wil jij wel zo’n duurzame vaatwasser met Zeolith techniek, maar denk je dat deze onbetaalbaar is? Het klopt dat deze modellen in aanschaf behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig kun je zo’n duurzame vaatwasser huren. Huren is slim, want je hebt geen hoge aanschafkosten en je haalt de meest duurzame en innovatieve vaatwasser in huis.