Komt u net thuis van vakantie, ruikt uw koelkast niet lekker. Vervelend. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die stanklucht afkomen. Soms wordt de stank veroorzaakt door bedorven etenswaren. Maar het kan ook zijn dat uw koelkast defect is en dat u een koelkast reparatie nodig is. In dit artikel leest u hoe u eenvoudig zelf een koelkast reparatie kunt uitvoeren. 

De hoogste tijd voor een koelkast reparatie?

Heeft u last van één van de volgende problemen:  

  • Uw voedsel bederft al voordat de houdbaarheidsdatum is aangebroken?
  • De achterkant van de koelkast voelt warm of heet aan?
  • Er zit meer rijp in het vriesvakje dan vroeger?
  • Uw koelkast maakt meer lawaai dan voorheen?  

Tijd om te achterhalen waar dit aan ligt. Soms is het probleem heel simpel en kunt u zelf een koelkast reparatie uitvoeren. Hieronder leest u hoe.  

Zelf een “koelkast reparatie” uitvoeren:

  1. Check of de pakking goed aansluit. Zo, niet dan kunt u dit probleem soms oplossen door de rubberen strook schoon te maken met een doek met heet water.
  2. Controleer de thermostaat. Het is mogelijk dat de koelkast te warm is ingesteld. Zet het op de juiste temperatuur.  
  3. Check de dooiwaterafvoer. Deze afvoer bevindt zich achterin de koelkast. Het is een kanaaltje dat naar een kleine opening leidt. Verwijder eventuele rotzooi uit het kanaal. Wanneer de afvoer nog steeds verstopt lijkt, probeer dan met een rietje het afvoergaatje te ontstoppen door te wiebelen.
  4. Verwijder stof of vuil van de spoelen. Deze buizen bevinden zich aan de achterkant van de koelkast. Ze werken niet optimaal als er stof of vuil op zit.  
  5. Ontdooi uw koelkast van tijd tot tijd. Als u gelijk daarna rijpvorming ziet, dan is dat een teken dat uw koelkast defect is.

Als bovenstaande tips niets veranderen aan het probleem, dan kunt u een specialist laten langskomen voor een witgoed reparatie in Nijmegen. Het kan ook zijn dat het de hoogste tijd is geworden voor het aanschaffen van een nieuwe koelkast. Dit zal onze monteur dan ook aangeven.