Een inductie fornuis kopen betekent dat je het beste van twee werelden in huis haalt: je hebt veel functionaliteit in een compacte ruimte. Je hebt immers zowel een oven als kookplaat in één apparaat. De meest gangbare breedte is met 60 cm net zo compact en past dus in elk huis, groot of klein. Daar komt bij dat er ook nog veel te kiezen valt op het gebied van design. De inductie fornuizen zijn er in diverse stijlen en kleuren. Koken doe je voortaan in stijl. Maar ook op een praktische manier, want inductie biedt veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld gas.

Koken op inductie fornuis

Een inductie fornuis kopen heeft bij vele huishoudens de voorkeur. Bij het koken op een inductiefornuis staat je op de glasplaat zelf. Dat maakt dat de pan zeer snel wordt verhit door de elektromagnetische straling. Je hebt dus sneller kokend water en ook boter is sneller gesmolten. Doordat de glasplaat alleen secundair wordt verwarmt, kunnen etensresten niet aanbranden. Want dat hebben we allemaal wel eens gehad doordat we even iets te lang niet op het eten hebben gelet. Maar daarbij is het ook veiliger voor kinderen, mochten zij de kookplaat per ongeluk aanraken.

Inductie fornuis kopen? Dit zijn je voordelen:

  • Het warmt zeer snel op. Een pan water kookt op inductie zo twee keer sneller als op gas;
  • Inductie fornuizen zijn er al vanaf 60 cm. Dus past in elke compacte ruimte
  • Inductiekookplaat is heel makkelijk schoon te maken.
  • Veilig. Je hebt nooit meer gaslekken
  • Met inductie kook je op een hele zuinige manier op elektriciteit
  • De temperatuur van de pitten kun je snel aanpassen.

Inductie of gas (op glas)?

Ook het koken op gas is nog steeds populair, maar – door de klimaatdoelen – wordt wel minder toegejuicht. Wil je een fornuis dat toekomstproof is? Dan is inductie zeker het overwegen waard. Let daarbij wel op dat je speciale pannen nodig hebt.

Gaskookplaten hebben wel een lange levensduur. Wil je extra stijl? Ga dan voor de gas op glas fornuizen. Het koken op gas op glas verschilt in de praktijk niet zoveel van het “normale” gasfornuis. Het warmt je eten nog steeds even snel op en ook nu kun je elke pan gebruiken. Maar bij gas op glas zitten de gaspitten op een glazen kookplaat, wat veel mensen gewoon heel stijlvol vinden.

Luxe inductie fornuizen van 60 cm of meer

Een fornuis kopen is mogelijk met verschillende prijsklassen, maar ook in verschillende afmetingen. Naast een inductie fornuis van 60 cm kun je ook kiezen voor grotere formaten als 90, 100 of zelfs 110 cm. De fornuizen kun je daarnaast zelf samenstellen. Welke kleur kies je? En hoeveel gaspitten denk je nodig te hebben (hangt natuurlijk ook af van de breedte van het fornuis). De kosten worden dan inderdaad wat hoger, maar het is elke cent waard als het jouw plezier in de keuken verhoogt. Ga naast een goed fornuis ook altijd voor een kwalitatieve afzuigkap. Dat haalt snel de kookluchten weer uit huis.