De waterontharder zet hard water om in zacht water door de hoeveelheid kalk in het leidingwater te verminderen. Heel wat waterzuiveraars gebruiken daarvoor ontharders met het principe van de zogenaamde ionenwisseling. Water ontharden kan ook door middel van omgekeerde osmose of elektromagnetische kracht. Naast deze verschillende wateronthardingstechnologieën zijn de bewerkingen tussen mechanische water ontharders en elektronische waterontharders ook verschillend. Kortom, hoe werkt nu precies zo’n waterontharder?

 Leidingwater ontharden met ionenuitwisseling

Waterontharders op basis van het principe van ionenuitwisseling worden veruit het meest gebruikt. In een cilinder met harsdeeltjes worden calciumionen en magnesiumionen in het water uitgewisseld tegen natriumionen. Zo wordt het water effectief ontkalkt door de harsdeeltjes. Wanneer de harsparels verzadigd zijn, wordt hun effectiviteit verminderd en moet het harspatroon worden doorgespoeld of geregenereerd. Dit gebeurt meestal automatisch via een zoutopslag. De pekel wast de kalk en de magnesium in de hars en worden daarna afgevoerd. Na regeneratie is de harsfilter schoon en kan de ionenwisseling weer optimaal worden uitgevoerd. Waterontharders op basis van ionenwisseling worden als het meest effectief beschouwd.

Kraantjeswater ontharder met het principe van omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose wordt leidingwater door verschillende filters geleid en onder hoge druk door een semi- doorlatend membraan geleid. Dit proces filtert niet alleen de kalk uit je leidingwater, maar ook het aanwezige zout, de mineralen en alle andere verontreinigende stoffen. Daarom worden waterontharders door middel van omgekeerde osmose voornamelijk gebruikt in industriële toepassingen. Bijvoorbeeld in fabrieken of laboratoria die gezuiverd water nodig hebben. Ze zijn niet geschikt voor privé gebruik. In vergelijking met waterontharders volgens het proces van ionenwisseling hebben ze meer onderhoud nodig en produceren ze minder zacht water.

Water ontharden met elektromagnetisme

Deze manier van water ontharden werkt met sterke magneten die om de leidingen geklemd worden. Dit heeft volgens de fabrikanten van deze magneten een positief effect op het kalkgehalte in het water, waardoor kalkerosie wordt verminderd. De rol van magneten is echter niet wetenschappelijk bewezen. Het elektromagnetische principe verandert de samenstelling van water niet. Het behoudt altijd dezelfde hoeveelheid magnesium en calcium als vroeger. Ondanks de lagere kostprijs van deze onthardingsmethode wordt aanbevolen dit principe van waterontkalking toch niet toe te passen.

Wat is nu de beste manier om je leidingwater te ontharden?

Of de manier van waterontharding op basis van elektromagnetische ontharding echt werkt, is niet wetenschappelijk bewezen. Waterzuiveraars door middel van omgekeerde osmose zijn vooral geschikt voor industriële toepassingen. In vergelijking met ionenuitwisselingsvarianten hebben ze ook meer onderhoud nodig en produceren ze minder zacht water. Het wordt aanbevolen om waterzuiveraars met ionenwisseling te gebruiken. Ze zijn relatief goedkoop in onderhoud en werken efficiënt. Bovendien kan een waterzuiveraar grote hoeveelheden hard water omzetten in zacht water.

De voordelen van waterontharders

Waterontharders hebben belangrijke voordelen. Zo houden ze je woning langer schoon. Daarnaast worden agressieve reinigingsmiddelen overbodig en wordt het schoonmaken veel makkelijker. Ook waardevolle huishoudelijke apparaten, zoals boilers, wasmachines en espressomachines, gaan langer mee omdat hun interne componenten niet langer verkalkt zijn. Over het algemeen heb je geen dure ontkalkingsmiddelen meer nodig en met je ook geen verschillende complexe ontkalkingsprocedures uitvoeren. Zo bespaart de waterontharder je veel tijd en geld.

Tegels en douchewanden blijven langer glanzen

 Een ander voordeel van waterontharders is dat ze alles beter en langer doen glanzen, zoals tegels en douchewanden. In zacht water zitten namelijk vrijwel geen kalkresten, waardoor het afzetten van kalk tot het verleden behoort. Door het gebruik van gedemineraliseerd water blijven ook de glazen douchewand en doucheruimte langer mooi.