Heb je te maken met hard water en kalkvorming als gevolg daarvan? Dan is een waterontharder de meest efficiënte oplossing om dit probleem te verhelpen en te
voorkomen. Lees hier meer over de werking van een waterontharder, de voordelen, de gevolgen van hard water en wanneer je best een waterontharder koopt.
Wat is een waterontharder?
Een waterontharder, ook waterontkalker genoemd, is een toestel dat kalk uit het water haalt en op die manier hard water omzet in zacht water. Het bestaat uit een cilinder met harskorrels die de calcium- en magnesiumionen in hard water omzetten in natriumionen. Zijn de harskorrels verzadigd? Dan spoelt het systeem de korrels met regeneratiezout en worden de kalk en het magnesium afgevoerd naar het riool. Het resultaat is onthard water, wat zorgt voor een mooie energiebesparing en minder kalkvorming in je leidingen, huishoudapparaten, op kranen, … Meer info vind je op https://www.waterontharder-expert.nl/.
Gevolgen van hard water
Als er in jouw woning hard water door de leidingen stroomt en je geen waterontharder hebt,
kan dat enkele nadelige gevolgen hebben. We zetten de belangrijkste op een rij:
- Kalkvorming: het duidelijkste teken dat je te maken hebt met hard water is kalkvorming op je kranen, huishoudapparaten, glazen uit de vaatwasser, … Je moet deze kalk dan telkens opnieuw verwijderen met allerlei middeltjes.
- Hogere energiekosten: door de kalkafzetting kunnen je leidingen dichtslibben. Koffiezetapparaten, vaatwassers, … verbruiken daardoor meer energie. Bovendien moet je ook harder stoken om je woning te verwarmen.
- Meer zeepproducten nodig: zeep- en schoonmaakproducten werken minder efficiënt in hard water, waardoor je er meer van moet gebruiken. Het verbruik van deze producten ligt zo hoger, wat ook leidt tot meer kosten.
- Slecht voor het milieu: als je vaak chemische middelen gebruikt om kalkaanslag in je douche, leidingen, op kranen, … te verwijderen, kan je het grondwater sterk vervuilen. Bovendien stijgt ook je CO2-uitstoot wanneer je harder moet stoken om je woning te verwarmen.
Waarom een waterontharder kopen?
Een waterontharder haalt kalk uit je leidingwater en biedt daardoor enkele interessante voordelen. We sommen hieronder op waarom een waterontharder kopen een goed idee is:
1. Geen kalkaanslag
Hard water veroorzaakt kalkaanslag in je douche, op kranen, … Je moet deze plekken dan regelmatig behandelen met verschillende anti-kalkmiddeltjes om ze terug proper te krijgen. Door een waterontharder te installeren, maak je definitief komaf met kalkaanslag en kan je het in de toekomst ook voorkomen.
2. Besparingen
Met een waterontharder kan je op verschillende manieren kosten besparen. Zo kan je je energiekosten met zo’n 20% doen dalen. Er zet zich namelijk geen kalk af op je leidingen, waardoor water er beter kan doorstromen en de warmte dus beter afgegeven kan worden. Ook op zeepproducten kan je flink besparen, aangezien je hiervan minder verbruikt bij zacht water. Tot slot gaan ook je huishoudelijke apparaten zoals je koffiezetapparaat of vaatwasser langer mee en moet je ze dus minder snel vervangen.
3. Beter voor je huid, haar en textiel
Kalk kan de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten. Zacht water zorgt er zo voor dat je huid soepel en zacht blijft. Zeker voor mensen met huidaandoeningen kan dit een belangrijk voordeel zijn. Ook je haar ziet er glanzender uit bij het gebruik van zacht water.
4. Goed voor het milieu
Door een waterontharder te installeren, draag je tot slot ook een steentje bij aan het milieu. Doordat je minder hard moet stoken om je woning te verwarmen, stoot je minder CO2 uit. Bovendien gaan zowel je zeepproducten als je huishoudtoestellen langer mee wanneer je zacht water gebruikt. Daardoor moet je ze minder snel vervangen en verklein je ook je afvalberg. Tot slot hoef je de kalk niet meer te verwijderen met chemische middelen, waardoor je het grondwater minder vervuilt.
Wanneer is waterontharder interessant?
Er zijn dus tal van goede redenen om een waterontharder te installeren. Maar hoe weet je nu of een waterontharder kopen in jouw geval noodzakelijk is? Daarvoor kan je de waterhardheid in jouw regio nagaan. In Nederland wordt de waterhardheid uitgedrukt in Duitse graden (dH) en maken we een indeling in 5 hardheidsniveaus:
- 0 – 4 dH: zeer zacht
- 4 – 8 dH: zacht
- 8 – 12 dH: gemiddeld
- 12 – 18 dH: hard
- > 18 dH: zeer hard
Is de hardheid van het water in jouw regio 12 dH of meer? Dan is het aangeraden om een waterontharder te plaatsen. Maar ook bij een waterhardheid onder 12 dH kan een waterontharder nog steeds interessant zijn om je huishoudtoestellen te beschermen.
Als je dus kampt met hard water en je definitief kalk wil verwijderen en voorkomen, is een waterontharder de enige oplossing. Zo geniet je van tal van voordelen en vermijd je ook in de toekomst kalkvorming in je woning.